Comparison of the Perception of the EU in Lithuania and Slovakia - Shcherbakova, Aliaksandra, 2003-
Cieľom článku je porovnať vnímanie Európskej únie v Litve a na Slovensku a identifikovať, ako verejná mienka ovplyvňuje schopnosť EÚ formovať jednotnú zahraničnú politiku. Použité metódy sú porovnávacia analýza, interpretácia Eurobarometra a GLOBSEC Trendsdata, ako aj analýza politického diskurzu a dezinformačných naratívov. Výsledky ukazujú, že v Litve silný konsenzus založený na bezpečnostnom naratíve a inštitucionalizovaný boj proti dezinformáciám posilňujú podporu sankcií a obrannej integrácie EÚ. Na Slovensku však spoločenská polarizácia, energetická závislosť a fragmentácia elít vedú k podmienenej podpore sankčnej politiky a obmedzenejšiemu zapojeniu.