Current Key Challenges for the EU Labour Market - Kopál, Radovan, 1999-
Európsky trh práce čelí paralelným štrukturálnym výzvam, ktoré zásadne formujú jeho ďalší vývoj: pretrvávajúci nedostatok pracovnej sily, starnutie obyvateľstva, zrýchlená digitalizácia, zelená transformácia a nedostatočná integrácia migrantov. Analýza ukazuje, že tieto trendové tlaky sú vzájomne prepojené a zvyšujú potrebu účinných verejných politík v oblasti zručností, rekvalifikácie, inovácií a sociálneho začlenenia. Zelená a digitálna transformácia vytvárajú nové príležitosti, ale zároveň zhoršujú regionálne nerovnosti a zvyšujú dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile.