Geopolitics of Gold: Monetary Power, Sanctions, and the Future of International Reserves - Jančíková, Eva, 1960-
Zlato sa opäť stalo strategickým aktívom v ére intenzívnejšej geopolitickej rivality, rozširujúcich sa sankčných režimov a rastúcej fragmentácie medzinárodného menového systému. Zatiaľ čo americký dolár naďalej dominuje globálnym financiám, zlato sa čoraz viac cení ako politicky neutrálny rezervný nástroj, ktorý posilňuje menovú suverenitu a znižuje zraniteľnosť voči zbraňovaným finančným infraštruktúram. Táto práca skúma geopolitiku zlata optikou menovej moci, sankcií a diverzifikácie rezervnej politiky. Tvrdí, že zlato nenahrádza dolár, ale dopĺňa ho ako forma suverénneho poistenia v multipolárnom poriadku. Analýza, ktorá vychádza z historických skúseností a nedávneho správania centrálnych bánk, zdôrazňuje obnovený význam zlata pri formovaní budúcej architektúry medzinárodných rezerv.