Outputs of the Cultural and Creative Industries and their Evaluation - Bukovová, Sylvia, 1959-
Kultúrny a kreatívny priemysel (KKP) sa v posledných desaťročiach stal dôležitým sektorom európskej aj slovenskej ekonomiky. Jeho špecifikom je, že kreativita, kultúrne hodnoty a inovačný potenciál zohrávajú väčšiu úlohu ako kapitál alebo manuálna práca. Článok analyzuje hodnototvorný reťazec KKP a poukazuje na jeho viacrozmerný charakter. Výskum sa zameriava na ekonomické výstupy sektora – pridanú hodnotu, zamestnanosť, výdavky na inovácie a úroveň miezd – vo vzťahu k slovenskému hospodárstvu v rokoch 2019 až 2022. Hoci podiel sektora na HDP (1,09 % v roku 2022) zatiaľ nedosahuje európsky priemer, sektor vykazuje mierny rast a stabilitu. SWOT analýza identifikovala silné stránky, ako je kultúrne dedičstvo a kreatívny talent, ale aj slabé stránky v podobe obmedzeného financovania, nedostatku infraštruktúry a odlivu talentov. Digitalizácia, cezhraničná spolupráca a rastúci dopyt po kultúre prinášajú pre sektor príležitosti, zatiaľ čo hrozbami sú nedostatočné spoločenské postavenie kultúry, regionálne rozdiely a nedostatočné financovanie.