Trygve Lie (1946–1952): Začiatky a výzvy studenej vojny - Škvrnda, František, ml., 1987-
Pôsobenie Trygveho Liea, prvého riadneho generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov, ktorý zastával túto funkciu v rokoch 1946 – 1952, teda v období formovania povojnového medzinárodného poriadku a nástupu studenej vojny.