Úloha generálneho tajomníka OSN v 21. storočí - Jančíková, Eva, 1960-
Postavenie generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov v podmienkach 21. storočia, ktoré sú charakteristické rastúcou geopolitickou fragmentáciou, hybridnými hrozbami, technologickými výzvami a oslabením multilaterálneho poriadku. Zameranie sa na možnosti reformy OSN, najmä v oblasti fungovania Bezpečnostnej rady, financovania a normatívnej kapacity organizácie. Osobitná pozornosť je venovaná spolupráci OSN s regionálnymi organizáciami a rastúcej úlohe generálneho tajomníka, ako globálneho koordinátora a nositeľa morálnej autority.