Cudzie jazyky a trh práce - Ondrušová, Terézia, 1978-
Komunikácia v práci, viacjazyčnosť, jazyková politika a jazykový manažment sa čoraz viac stávajú predmetom výskumu. V posledných desaťročiach sa prepojené trhy a digitálna komunikácia stali súčasťou každodenného života, v dôsledku čoho sú ekonomické výhody jazykových zručností čoraz zreteľnejšie. V súčasnosti žije viac ako 50 miliónov ľudí v Európe v inej krajine, ako je ich krajina narodenia – tento vývoj sa priamo odráža v jazykovej rozmanitosti pracovnej sily . Západné európske krajiny, ktoré boli tradične cieľovými krajinami pre pracovných migrantov, majú teraz vysoký podiel viacjazyčnej pracovnej sily. Mnohé krajiny východnej Európy sa tiež od roku 2015 vyvinuli z emigračných krajín na krajiny prisťahovalectva – a od roku 2022 tento trend ešte narastá. Bez viacjazyčnosti migrantov by mnohé sektory hospodárstva na Západe sotva mohli fungovať.