Projektový manažment ako kľúčová kompetencia v modernej výučbe aktuárskej vedy - Zelinová, Silvia, 1987-
Projektový manažment zohráva čoraz významnejšiu úlohu vo vzdelávaní budúcich aktuárov, keďže prax si vyžaduje nielen technické znalosti, ale aj schopnosť koordinovať komplexné úlohy. Moderné aktuárske projekty často zahŕňajú multidisciplinárne tímy, prácu s rozsiahlymi dátami a komunikáciu s rôznorodými akcionármi. Zaradenie projektového riadenia do výučby preto zvyšuje pripravenosť študentov na reálne profesionálne výzvy. Študenti získavajú skúsenosti s plánovaním, identifikáciou rizík a hodnotením výsledkov. Praktické projektové úlohy zároveň podporujú rozvoj kritického myslenia a efektívnej spolupráce. Integrácia týchto kompetencií do sylabov umožňuje prepojenie teórie so skutočnými prípadovými štúdiami. Výučba sa stáva dynamickejšou a orientovanou na riešenie problémov. Projektový manažment tak predstavuje významnú pridanú hodnotu, ktorá podporuje profesionalitu a konkurencieschopnosť absolventov aktuárstva v neustále sa meniacej praxi.