Kritická reflexia výučby programovania v ekonomických odboroch: výzvy, úspechy a budúce smerovanie - Novak, Stefan Otto, 2001-
Programovanie sa v súčasnosti stáva kľúčovou zručnosťou aj v oblastiach mimo informatiky, vrátane ekonomických disciplín. Jeho výučba však často naráža na bariéry súvisiace s motiváciou študentov, pričom dostupné učebné materiály bývajú príliš všeobecné a podporná infraštruktúra je obmedzená. Tento článok na základe prehľadu odbornej literatúry identifikuje hlavné problémy spojené s výučbou programovania pre neinformatických študentov a analyzuje ich príčiny. Následne navrhuje inovatívny pedagogický prístup založený na integrácii ekonomického kontextu do programovacích úloh, posilňovaní istoty študentov vo vlastné schopnosti prostredníctvom riešenia reálnych problémov a využívaní automatizovaných nástrojov na zníženie záťaže vyučujúcich. Cieľom je zvýšiť motiváciu, zrozumiteľnosť a praktickú využiteľnosť programovania v ekonomickom vzdelávaní.