Performance Differences of User-Generated and Branded Content in the Digital Economy - Učeň, Patrik, 2001-
V súčasnej digitálnej ekonomike sa obsah generovaný používateľmi (UGC) etabloval ako kľúčový prvok moderných a inovatívnych marketingových stratégií, sľubujúci autenticitu, zvýšenú dôveryhodnosť a hlboké zapojenie komunity, ktoré štandardnému značkovému obsahu často chýba. Napriek rastúcemu významu UGC zostáva relatívna výkonnosť týchto dvoch formátov obsahu nedostatočne preskúmaná. Hlavným cieľom článku je empiricky identifikovať rozdiely v účinnosti a vplyve UGC oproti značkovému obsahu. Výskum je založený na kvantitatívnych údajoch zozbieraných z oficiálnych profilov značiek. Kľúčové ukazovatele výkonnosti (KPI), vrátane metrík dosahu a zapojenia, sú systematicky hodnotené s cieľom určiť porovnávací vplyv každého typu obsahu. Zistenia výskumu naznačujú dominanciu výkonnosti jedného zo skúmaných formátov obsahu v kontexte špecifických metrík. Prehľad digitálnej praxe však naznačuje, že najvyššia celková efektívnosť marketingu a udržateľný rast značky sa dosahujú strategickou kombináciou oboch formátov obsahu. Na základe týchto zistení štúdia formuluje odporúčania založené na dôkazoch, ktoré sú prispôsobené pre digitálnych marketérov, brand manažérov a komunikačných špecialistov. Tieto odporúčania poskytujú praktický plán, ako strategicky implementovať a integrovať UGC do existujúcich komunikačných plánov na sociálnych sieťach s cieľom maximalizovať mieru zapojenia, viditeľnosť značky a celkový komerčný vplyv v dynamickom prostredí digitálnej ekonomiky.