Security Criteria and Sensitive Sectors in FDI Screening Regulations - Karakash, Rostyslav, 2000-
Priame zahraničné investície (PZI) sa tradične považovali za nástroj hospodárskej výmeny, ale nedávny geopolitický vývoj zdôraznil ich potenciál fungovať ako nástroj strategického vplyvu, nátlaku a závislosti. Tento dokument poskytuje porovnávacie a koncepčné skúmanie bezpečnostných kritérií a citlivých sektorov v rámci hlavných globálnych režimov skríningu PZI so zameraním na Európsku úniu, Spojené štáty, Čínu a Spojené kráľovstvo. Analýza ukazuje, že napriek rozdielom v ich právnych a inštitucionálnych konfiguráciách si tieto jurisdikcie čoraz viac uvedomujú bezpečnostné riziká spojené s novými technológiami, digitálnou infraštruktúrou a kontrolou nad citlivými údajmi.