Jednotlivé práva zamestnanca v oblasti bezpečnosti práce - Hrtánek, Ladislav
Právna úprava diferencuje jednotlivé prípady, kedy môže zamestnanec podať podnet príslušnému inšpektorátu práce. Taktiež možno rozlišovať rámcové práva zamestnanca v oblasti bezpečnosti práce a zamestnanec má taktiež právo odobrať sa do bezpečia, pokiaľ sa domnieva, že môže dôjsť k ohrozeniu jeho života, alebo zdravia. Taktiež má zamestnanec právo byť informovaný a oboznámený s predpismi bezpečnosti práce. Pri zabezpečení bezpečnosti práce preto zamestnávateľ musí spolupracovať buď so zamestnancom, alebo so zástupcami zamestnancov, pokiaľ u zamestnávateľa pôsobia. Taktiež má zamestnanec právo byť informovaný o pravidlách bezpečnosti práce zrozumiteľným a zákonným spôsobom.