Exploring Export Potential in EU-New Zealand Trade - Sajková, Patrícia, 1999-
Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Novým Zélandom zdôraznila hodnotu ich obchodných vzťahov a podporila záujem o prehĺbenie spolupráce. Cieľom práce je zhodnotiť zahraničný obchod medzi Európskou úniou a Novým Zélandom a zdôrazniť vyhliadky ďalšieho obchodu. Najdôležitejšími partnermi Nového Zélandu v rámci krajín EÚ sú Nemecko a Holandsko. EÚ vyváža na Nový Zéland najmä priemyselné komodity, ako sú stroje, vozidlá a liečivá, zatiaľ čo Nový Zéland vyváža najmä poľnohospodárske produkty. Index odhalených komparatívnych výhod, ktorý bol použitý v článku, poskytol základ pre rozhodovanie v budúcom obchode.