Aktuálne výzvy vo vykazovaní podnikateľov v súčasnosti v SR a ČR - Pakšiová, Renáta, 1974-
V posledných rokoch sa reporting podnikateľov čoraz viac štandardizuje nielen vo finančných informáciách založených predovšetkým na účtovníctve, ale najmä v oblasti nefinančných informácií v širšom kontexte záujmu rôznych zainteresovaných strán. Informácie o aktivitách podnikateľov v oblastiach udržateľnosti a cieľov SDG sa stávajú kľúčovými pri umiestňovaní kapitálu investormi. Ich dostupnosť a transparentnosť podporuje Európska únia prostredníctvom postupného prijímania právnych noriem vo forme nariadení a smerníc. Snaha o štandardizáciu reportingu podnikateľov pôsobiacich v Európskej únii prostredníctvom novo prijatej CSRD a pripravovaných štandardov je veľmi aktuálna. Jej aplikácia prostredníctvom transpozície zodpovedajúcich ustanovení do zákona o účtovníctve v Slovenskej republike a Českej republike prinesie nové požiadavky na reporting v oblasti nefinančných informácií väčšiemu počtu podnikateľov ako doteraz. Cieľom príspevku je na základe porovnávacej analýzy identifikovať základné rozdiely medzi doteraz platnou smernicou NFRD transponovanou do súčasnej legislatívy a novo prijatou CSRD a teoretickou analýzou.