Corporate Social Responsibility in the Social Context as an Attribute of a Modern Society According to the SA 8000 Standard - Rychtárik, Michaela
Článok sa zameriava na význam sociálnej zodpovednosti podnikov ako atribútu modernej spoločnosti, v ktorej sa vedenie organizácií nesústredí výlučne na zisk a vlastnú ekonomickú prosperitu, ale aj na činnosti prospešné pre všetky zainteresované strany. Článok sa zaoberá sociálnou zodpovednosťou, ktorá poskytla priestor na diskusiu o dodržiavaní ľudských práv. Opisuje normu SA 8000 (Social Accountability 8000) a potom sa zameriava na poslednú z deviatich oblastí, ktorými sa norma zaoberá, a to diskrimináciu. Diskriminácia, či už priama alebo nepriama, znevýhodňuje jednotlivcov alebo určité skupiny ľudí. Na pracovisku bráni jednotlivcom získať pracovné miesta vhodné pre ich schopnosti, dosiahnuť spravodlivú odmenu alebo pracovať za spravodlivých pracovných podmienok. Hlavným cieľom článku je analyzovať a porovnať zamestnanosť mužov a žien na základe dostupných údajov a diskutovať o možných vplyvoch týchto rozdielov na ostatné oblasti hodnotením normou SA 8000.