Úroveň pripravenosti stredných a veľkých výrobných podnikov na Slovensku na digitálnu transformáciu - Lehutová, Adriána
Dynamický rozvoj technológií, automatizácia a digitalizácia zásadne menia charakter práce a spôsob riadenia podnikov. Koncept Industry 4.0 predstavuje novú etapu priemyselného vývoja, ktorá so sebou prináša nielen inovatívne výrobné postupy, ale aj potrebu transformácie kompetencií zamestnancov naprieč všetkými úrovňami riadenia, čo umožní podnikom efektívnejšie riadiť procesy a zvyšovať konkurencieschopnosť. V prostredí rastúcej nepredvídateľnosti trhu práce sa zvyšuje tlak na adaptabilitu, digitálne zručnosti a schopnosť chápať technologické zmeny v širšom kontexte. Osobitná pozornosť patrí líniovým manažérom, ktorí sú zodpovední za implementáciu strategických rozhodnutí do praxe a zohrávajú kľúčovú úlohu pri prepájaní technologickej transformácie s každodenným výkonom a kultúrou podniku. Pre úspešnú digitálnu transformáciu nestačí len zavádzať technológie, ale je potrebné pochopiť bariéry, ktoré tento proces spomaľujú a pochopiť aj reálnu pripravenosť podnikov na zmeny. Na Slovensku je téma Industry 4.0 mimoriadne aktuálna, keďže výrobné podniky čelia rastúcemu tlaku globalizácie, požiadavkám trhu aj nedostatku pracovnej sily. Cieľom článku je zhodnotiť aktuálnu úroveň pripravenosti slovenských výrobných podnikov na digitálnu transformáciu, identifikovať najväčšie bariéry tohto procesu a zistiť, ktoré technológie Industry sú v podnikoch známe a využívané.