Úvěrová situace eurozény: když konkurence přemůže riziko - Sobková, Martina
Po dlhých mesiacoch opatrnosti a reštrikcií dáva bankový sektor eurozóny najavo, že fáza plošného sprísňovania úverových štandardov je zrejme u konca. Bankový úverový prieskum (BLS) Európskej centrálnej banky prináša pre podnikateľský sektor kľúčovú správu: trhová konkurencia sa konečne prebudila a zrovnala krok s pretrvávajúcim vnímaním ekonomického rizika. Pre firmy to znamená návrat k selektívnejšiemu financovaniu, kde sa okrem tradičnej bonity stávajú rozhodujúcimi faktormi sektorová príslušnosť a "zelený" profil. Je to éra, kedy sa kapitál začína deliť na lacný a drahý podľa toho, aký príbeh bankám firma rozpráva.