Marketing na českém knižním trhu: vývoj a nové směry - Vávra, Oldřich
Český knižný trh je po všetkých stránkach dynamický, čo znamená, že ho charakterizuje veľké množstvo zmien ako aj ich rýchlosť z pohľadu nakladateľov, kníhkupcov a čitateľov. Znamená to, že s tradičnými nástrojmi marketingu sa dá takýto trh len ťažko pochopiť a obslúžiť. Po období rastu do roku 2021 zaznamenáva knižný trh každoročne nominálny pokles obratu v nižších jednotkách percent a pri zohľadnení miery inflácie je to reálny pokles obratu v roku 2023 o viac ako 10 % (pri miere inflácie 10,7 %).