The Role of Design in the Transition to a Circular Economy - Ševčíková, Renáta, 1982-
V 21. storočí čelíme novým výzvam, ako sú klimatické zmeny, strata biodiverzity, nedostatok vody, konflikty o energiu a zdroje, vyčerpávanie vzácnych zdrojov, geopolitické napätie, boj za ľudské práva a ekonomické zlyhanie, na ktoré musíme primerane reagovať. Od dizajnu produktov sa čoraz viac očakáva, že bude nielen funkčný a estetický, ale aj šetrný k životnému prostrediu. Dizajnéri prostredníctvom svojho dizajnu ovplyvňujú vplyv produktov na životné prostredie a spoločnosť počas celého ich životného cyklu. Cieľom dokumentu je rozšíriť diskusiu o obehovom dizajne s dôrazom na požiadavky novej smernice o ekodizajne pre udržateľné produkty. Dokument predstavuje historický vývoj environmentálnych filozofií uplatňovaných v dizajne a opisuje zameranie každej z nich. Obehový dizajn je založený na troch hlavných princípoch „3R“ (Reduce, Reuse, Recycle), ktoré predstavujú ekonomický kódex správania. Smernica o ekodizajne pre udržateľné produkty nahrádza súčasnú smernicu o ekodizajne (2009/125/ES) a zavádza viac kritérií ekodizajnu pre širšiu škálu produktov. Jej cieľom je urobiť z udržateľných produktov normu na trhu EÚ.