Spatial Spillover Effects on the Support for Populist Radical Right Parties in Slovakia - Rehák, Štefan, 1974-
Populistické radikálne pravicové strany známe svojimi populistickými, protiimigrantskými a euroskeptickými postojmi získali v Európskej únii rôznu volebnú podporu. Slovensko nie je výnimkou a táto štúdia skúma determinanty podpory populistických radikálne pravicových strán na Slovensku so zameraním na priestorové efekty presahovania a regionálne rozdiely. Pomocou priestorových ekonometrických modelov a panelových údajov zo 79 slovenských okresov počas troch volebných cyklov (2016, 2020, 2023) analýza identifikuje kontextové aj kompozičné faktory ovplyvňujúce podporu PRRP. Integráciou pokročilých priestorových ekonometrických prístupov sme zistili, že rozdiely v podpore PRRP nevznikajú len z charakteristík konkrétneho regiónu (priamy efekt), ale aj z vplyvu charakteristík susedných regiónov (nepriamy efekt), pričom sa zdôrazňuje úloha priestorových vzájomných závislostí pri formovaní politických preferencií. Štúdia zdôrazňuje potrebu regionálne koordinovaných politík na riešenie ekonomických nerovností a podporu sociálnej súdržnosti. Zistenia tejto štúdie prispievajú k širšej diskusii o populizme a regionálnom rozvoji v strednej a východnej Európe a zdôrazňujú dôležitosť cielených intervencií v zaostávajúcich regiónoch s cieľom zmierniť šírenie populistických naratívov a posilniť odolnosť demokracie.