Assessment of the Impact of Effective Tax Rates on Capital in the Agricultural Sector - Andrejovská, Alena
Efektívne daňové sadzby odrážajú skutočné daňové zaťaženie podnikov podľa existujúcej daňovej legislatívy. Výskúm zdaňovania poľnohospodárskeho kapitálu prostredníctvom EATR a EMTR s použitím metodiky Devereux-Griffith adaptovanej na slovenské podmienky pre roky 2004 a 2022. Analýza identifikuje daňový odpisový štít a ekonomickú rentu po zdanení a porovnáva ich prostredníctvom vzťahu EATR-EMTR medzi typmi aktív. Výsledky ukazujú, že aktíva s kratšou životnosťou prinášajú vyššie daňové úspory, dlhové financovanie ponúka daňovú výhodu (negatívna EMTR) a kapitálové financovanie zvyšuje EMTR, najmä pri aktívach s dlhou životnosťou. Rastúci rozdiel medzi EATR a EMTR naznačuje klesajúcu daňovú neutralitu nových investícií.