Bridging Brains and Borders: When Intellectual Capital Meets Tax Policy - Slyvkanych, Nataliia
Bibliometrický prehľad o vzťahu medzi intelektuálnym kapitálom a zdaňovaním je oblasť, ktorá napriek svojmu rastúcemu významu zostáva nedostatočne preskúmaná. Analýzou publikácií z hlavných akademických databáz sa mapujú tematické oblasti, v ktorých sa tieto polia prelínajú, ako sú výkonnosť, inovácie, správa a riadenie (governance) a hospodársky rast. Analýza ukazuje, že poprednými prispievateľmi sú Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko a Čína, pričom významné centrá spolupráce sa nachádzajú v Spojenom kráľovstve, Švajčiarsku a Singapure. Zistenia zdôrazňujú, ako vnútroštátne politiky a medzinárodné siete formujú výskum v tejto doméne. Uvádza nové pohľady na to, ako zdaňovanie ovplyvňuje vývoj a správu nehmotných aktív, a navrhuje príležitosti pre ďalší interdisciplinárny výskum zameraný na politiku.