Relations Between Stock Indices of Developing Countries: Empirical Evidence from Moscow Stock Exchange and Shanghai Stock Exchange - Šlahor, Ľudomír
Cieľom tejto práce je predstaviť analýzu vzťahov medzi vybranými akciovými indexmi dvoch rozvojových krajín - Ruska a Číny. Moskovská burza cenných papierov (MOEX) ďalej rozšírila rozsah spolupráce so Šanghajskou burzou cenných papierov (SSE), keďže tieto burzy podpísali dohodu o strategickej spolupráci. Táto dohoda o strategickej spolupráci sa zameriava na niekoľko oblastí spoločného záujmu medzi MOEX a SSE, ktoré môžu podporiť a uľahčiť ďalší rozvoj týchto dvoch partnerov. Vplyv úrokových sadzieb na burzu cenných papierov má dôležité dôsledky pre menovú politiku, postupy riadenia rizík, oceňovanie finančných cenných papierov a vládnu politiku voči finančným trhom. Ako nástroj na analýzu vzťahu medzi vybranými ruskými akciovými indexmi sme použili Pearsonovu korelačnú metódu. Najsilnejšiu koreláciu sme zistili medzi indexom MVIS Russia a indexom MSCI Russia IMI (0,9278). Index RTS silne koreluje s indexom MVIS Russia (0,9193).