Právne aspekty telemedicíny - kde sú hranice zodpovednosti lekára - Fotopulosová, Laura
S rozvojom moderných technológií sa neustále vyvíja aj medicína, ktorá sa prispôsobuje novým spoločenským potrebám. Jedným z významných prejavov tejto adaptácie je aj vznik a rozšírenie telemedicíny ako inovatívnej formy poskytovania zdravotnej starostlivosti. V súčasnosti ide o aktuálnu tému, keďže s účinnosťou od 1. januára 2025 nadobudol účinnosť zákon č. 360/2024 Z. z., ktorým sa novelizoval zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Aj napriek tomu, že určité prvky poskytovania zdravotnej starostlivosti na diaľku sa využívali už predtým, touto novelou bola telemedicína po prvýkrát v slovenskom právnom poriadku explicitne definovaná a tiež zároveň zaradená medzi formy poskytovania zdravotnej starostlivosti, čo predstavuje významný krok k modernizácií poskytovania zdravotnej starostlivosti.