Porovnanie legislatívnej úpravy AI vo verejnom obstarávaní v Európskej únii, Číne a USA - Slobodníková, Miriam
Tento článok analyzuje súčasný stav legislatívnej úpravy umelej inteligencie (AI) v procesoch verejného obstarávania v troch kľúčových jurisdikciách – v Európskej únii, Číne a Spojených štátoch amerických. Verejné obstarávanie predstavuje strategický nástroj štátu na ovplyvňovanie trhu s AI a zároveň kritickú oblasť, kde nasadenie AI ovplyvňuje základné práva občanov a efektivitu verejnej správy. Článok využíva metódu komparatívnej analýzy a skúma, ako sa odlišné politické ideológie premietajú do konkrétnych pravidiel nákupu AI technológií.