The Impact of Artificial Intelligence on Compliance in Financial Institutions - a Bibliometric Analysis - Vocke, Thorsten
Umelá inteligencia mala pozitívny vplyv na finančný sektor zvýšením efektívnosti a presnosti funkcií, ktoré boli predtým manuálne vykonávané, a tiež poskytovaním prispôsobených služieb klientom. AI ponúka bankám množstvo možností na zlepšenie prevádzky a podporu inovácií. Skorší výskum ukazuje, že banky si už uvedomili potenciál na znižovanie nákladov a generovanie nových zdrojov príjmov prostredníctvom zlepšenia svojich prevádzkových procesov, napríklad v oblastiach, ako sú poskytovanie úverov, bezpečnostné služby, dodržiavanie predpisov a vylepšenia, ako aj zavádzanie nových služieb a odhaľovanie podvodov. Okrem toho zákazníkom ponúkla aj rôzne riešenia a služby vrátane investičných plánov na mieru, prístupov k správe majetku a robo-poradcov. Dnes sa umelá inteligencia používa na podporu rozhodovania, monitorovanie procesov a aktív v reálnom čase a na vytváranie hodnoty. Vyššie uvedený obraz sa v budúcnosti ešte viac vyjasní. Keďže povaha bankovej konkurencie a technologické narušenia sa neustále rýchlo menia, využitie umelej inteligencie na podporu rozhodovania je príležitosťou na dosiahnutie vyššej úrovne finančnej výkonnosti.