Vocational Training in Family Businesses - Valentová, Eliška
Kvalita rodinného podniku je postavená na komplexnosti rodiny a jej obchodných praktikách a zároveň na vhodnej štruktúre správy aktív pre efektívne riadenie tejto komplexnosti. Porovnáva sa prístup k vzdelávaniu v konvenčnom rodinnom podniku s rodinnými podnikmi, ktoré boli hodnotené ako dobre riadené. Výsledky výskumu kvality manažérskych procesov a ich odborného vzdelávania ukázali, že rodinné podniky majú priestor na zlepšenie v oblasti odborného vzdelávania. Autori dospeli k záveru, že hoci témy hodnotenia kvality procesov a odborného vzdelávania v rodinných podnikoch boli samostatne riešené medzinárodnými autormi, zatiaľ nebol nájdený žiadny výskum, ktorý by sa zameriaval len na komplexnosť tejto problematiky. Výskum sa vykonáva na tých rodinných podnikoch, ktorých procesy boli v rámci Národnej ceny za kvalitu rodinných podnikov v Českej republike hodnotené ako „vynikajúce“ a kde bol identifikovaný priestor na zlepšenie v potrebách vzdelávania, predovšetkým v oblasti rodinného riadenia, ako aj v právnych a daňových aspektoch nástupníctva.