Influencer Marketing Factors Affecting Consumer Behavior - Šulanová, Tereza
Influencer marketing je súčasný fenomén a kľúčová súčasť digitálnych marketingových stratégií pre spoločnosti, najmä tie, ktoré sa zameriavajú na generácie Y a Z, ktoré sú vysoko aktívne na sociálnych sieťach. Identifikácia kľúčových faktorov ovplyvňujúcich rozhodnutia spotrebiteľov sledovať influencerov a nakupovať na základe ich odporúčaní, čo je nevyhnutné pre optimalizáciu marketingových kampaní a lepšie zacielenie na potenciálnych zákazníkov. Výsledky ukazujú, že najsilnejším faktorom ovplyvňujúcim sledovanosť influencerov je typ obsahu, ktorý vytvárajú (inšpiratívny, zábavný, vzdelávací), nasledujú myšlienky a názory influencera a spoločné záujmy s jeho publikom. Dôveryhodnosť influencera tiež výrazne priťahuje používateľov. Naopak, počet sledovateľov a zázemie influencera majú minimálny vplyv na rozhodovanie spotrebiteľov. Pre nákup propagovaného produktu je nevyhnutné, či influencer skutočne používa daný produkt v každodennom živote.