International Crises, Geopolitical Risks and the Hungarian Stock Market - Nagy, Attila Zoltán
Autori skúmali vplyv 108 medzinárodných kríz od roku 1991 na index cien akcií Budapeštianskej burzy cenných papierov pomocou metódy skúmania udalostí (event window) a prierezovej regresnej analýzy, pričom ako základ pre porovnanie použili index MSCI Emerging Markets. Výsledky ukazujú, že priemerné kumulatívne abnormálne výnosy sú z väčšej časti negatívne a štatisticky významné dopady možno pozorovať predovšetkým počas krátkeho obdobia (0 - 10 obchodných dní) po udalosti. Reakcie trhu sa po roku 2000 zosilnili a maďarský akciový trh reaguje na krízy citlivejšie ako rozvojové trhy. Z dlhodobého hľadiska mierové krízy vyvolávajú výraznejšie negatívne reakcie, ale tie sú dočasné, zatiaľ čo závažnejšie krízy majú dlhšie negatívne účinky. V regionálnom rozdelení sa európske udalosti ukázali ako najcitlivejšie. Prierezové regresné analýzy ukazujú, že abnormálne výnosy na akciovom trhu súvisia predovšetkým s globálnou volatilitou (VIX) a výnosovým prostredím indexu BUX pred udalosťou, zatiaľ čo domáce makroekonomické fundamenty a ukazovatele dôvery vykazujú iba slabší a menej istý vzťah.