Increasing Competitiveness through Marketing Innovation: An Examination of Resource-Based View and Institutional Theory-Related Factors in International Contexts - Civelek, Mehmet
Firmy uplatňujú aktivity marketingovej inovácie (MI), aby upútali pozornosť zákazníkov a získali konkurenčnú výhodu oproti svojim konkurentom na rôznych trhoch. Rôzne zdroje a schopnosti podnikov spolu s rôznym inštitucionálnym prostredím na rôznych trhoch však môžu spôsobiť rôzne výsledky MI. V tejto súvislosti sa identifikujú rozdiely na úrovni krajín vo vplyve inovačnej orientácie (INO), rodinného finančného kapitálu (FAFIC), politického (POLE), ekonomického (ECE) a právneho prostredia (LEGE) na MI 1 367 firiem zo štyroch európskych krajín. Zatiaľ čo INO a FAFIC sú faktory identifikované ako zdroje a schopnosti firiem v pohľade založenom na zdrojoch (RBV), POLE, ECE a LEGE sú piliermi inštitucionálnej teórie. Výsledky preukazujú rozdiely v vplyve INO, FAFIC, POLE a LEGE na trhové manažmenty na úrovni krajín, zatiaľ čo vplyv ECE na trhové manažmenty sa nelíši v závislosti od krajiny, v ktorej podniky pôsobia. Dôvodom týchto zistení môžu byť kultúrne charakteristiky a podnikateľské prostredie rôznych krajín.