Inter-Urban Commuting to Work in the Czech Republic: Higher Incomes or Last Chance? - Psík, Vojtěch
Dochádzanie do práce sa chápe ako rozširujúci geografický záber individuálneho trhu práce, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť zamestnania a vyšších zárobkov. Je však spojené aj s dodatočnými nákladmi na dopravu. V tejto štúdii boli údaje zozbierané z prieskumu českých zamestnancov z roku 2011 použité na posúdenie ziskovosti medzimestského dochádzania porovnaním príjmu z dochádzania s nákladmi na cestovanie autom a verejnou dopravou. Prostredníctvom tohto prístupu bola identifikovaná nákladovo efektívnejšia stratégia medzimestského dochádzania v Českej republike. Hoci dochádzanie vo všeobecnosti vedie k vyššiemu príjmu, zistilo sa, že cestovanie autom vedie k čistej finančnej strate aj na krátke vzdialenosti. Naproti tomu dochádzanie verejnou dopravou prináša finančný zisk za predpokladu, že sú k dispozícii vhodné spojenia medzi miestom bydliska a miestom výkonu práce.