Financial Distress Early Warning for Chinese Listed Firms From a Crash Risk Exposure Perspective - Wang, Wensheng
Vzhľadom na čoraz volatilnejšie globálne kapitálové trhy nestačí len pochopiť príčiny rizika pádu cien akcií; je tiež nevyhnutné plne pochopiť ekonomické dôsledky takýchto rizík, aby sme mohli lepšie reagovať na udalosti „čiernej labute“. Na základe finančných údajov 11 336 výrobných firiem kótovaných na akciách A z rokov 2014 až 2023 sa využíva logitový regresný model na preskúmanie vplyvu expozície voči riziku pádu na finančné ťažkosti spoločností o dva roky neskôr, s osobitným zameraním na transmisné úlohy samotnej firmy, veriteľov a inštitucionálnych akcionárov. Zistenia naznačujú, že zvýšená expozícia voči riziku pádu významne podporuje vznik finančných ťažkostí. Analýza mechanizmov ďalej odhaľuje, že zvýšená expozícia voči riziku pádu zhoršuje podmienky financovania firiem tým, že sprísňuje finančné obmedzenia, zvyšuje náklady na financovanie dlhu a znižuje inštitucionálne vlastníctvo, čím zhoršuje finančné ťažkosti. Analýza heterogenity ukazuje, že vplyv zvýšenej expozície voči riziku pádu na finančné ťažkosti je výraznejší vo veľkých firmách a v období po roku 2018. Táto štúdia obohacuje výskum v oblasti riadenia podnikových rizík a poskytuje nové poznatky o účinnom predchádzaní finančným ťažkostiam a zvyšovaní konkurencieschopnosti firiem.