Vzťah sociálnej opory a rizikového správania v sociálnej skupine seniorov - Hovanová, Magdaléna
Možná existencia vzťahov medzi druhmi rizikového správania (rizikové užívanie alkoholu, suicidálne prejavy, hostilita) a zdrojmi sociálnej opory (rodina, priatelia, výnimočná osoba) u seniorov. Fyzické i psychické zmeny, ktorých náročnosť môže uľahčiť prítomnosť sociálnej opory. Táto opora zohráva významnú úlohu v prevencii alebo zmierňovaní rizikového správania u seniorov. Z hľadiska sociálnej práce sa tieto zistenia premietajú do potreby cieleného posudzovania a aktívnej podpory vzťahov so zdrojmi sociálnej opory seniorov, najmä v rodine a vo vzťahu k výnimočnej osobe. Takýto prístup môže efektívne prispieť k znižovaniu rizikového správania, predovšetkým suicidálnych prejavov a nadmerného užívania alkoholu.