A Decade of Uneven Progress Toward SDG1 No Poverty in the European Union - Duľová Spišáková, Emília, 1983-
Tento článok sa zaoberá pokrokom v dosahovaní Cieľa udržateľného rozvoja č. 1 (SDG1) „Žiadna chudoba“ v členských štátoch Európskej únie (EÚ) v rokoch 2015 až 2024. Štúdia je rozdelená do troch hlavných fáz: počiatočné obdobie implementácie (2015 – 2019), obdobie pandémie COVID-19 (2020 – 2021) a obdobie po pandémii, ktoré sa vyznačuje rastúcou infláciou (2022 – 2024). Pomocou klastrovej analýzy identifikujeme skupiny krajín s podobným vývojom v znižovaní chudoby a plnení SDG1. Tento prístup nám umožňuje porovnávať jednotlivé krajiny a zdôrazňovať vznikajúce rozdiely medzi nimi. Výsledky ukazujú, že zatiaľ čo niektoré štáty dosiahli stabilný pokrok, iné krajiny zaznamenali stagnáciu alebo dokonca regresiu, najmä v obdobiach krízy.