Reconsidering the Time-Series Approach to Estimating Cigarette Price Elasticities when Exploitation of Spatial Variation Appears Unattainable: The Case of Slovakia - Ostrihoň, Filip
Hoci v súčasnosti prevláda v literatúre trend analýzy dopytu po cigaretách prostredníctvom mikrodát o jednotlivých spotrebiteľoch, pre krajiny, ktoré legislatívne zakazujú priestorové rozdiely v cenách, by mohol byť vhodnejší agregovaný prístup na úrovni krajiny. Táto práca preto skúma myšlienku využitia údajov z daňových priznaní k cigaretám na odhad mesačného modelu vektorovej korekcie chýb cien a objemov zdaňovaných na Slovensku za relatívne stabilné obdobie jún 2011 – máj 2023. Výsledky sú tiež konfrontované s alternatívnymi odhadmi s použitím rámca univariačného autoregresného distribuovaného modelu oneskorenia. Napriek pozorovaniu objemov cigariet skladom u slovenských maloobchodníkov, po kontrole niekoľkých exogénnych premenných má odhadovaná cenová elasticita tendenciu približovať sa k hodnotám dosť podobným tým, ktoré sa nachádzajú v literatúre skúmajúcej neelastický dopyt po cigaretách. Okrem toho práca poskytuje dôkazy o mierach účinnosti politiky kontroly tabaku, pokiaľ ide o elasticitu dane z cigariet skladom u maloobchodníkov.