Exploring the Relationship Between Alcohol Excise Duty and Macroeconomic Indicators Using the Slovak Republic as an Example - Válek, Juraj, 1981-
Objasnenie makroekonomických dôsledkov vývoja na trhu s alkoholickými nápojmi v Slovenskej republike s osobitným dôrazom na vplyvy zvyšovania sadzieb spotrebnej dane z alkoholu, spotrebiteľské vzorce, príjmy štátneho rozpočtu, trendy výroby a bilanciu zahraničného obchodu. Tento vzťah je pozoruhodný, pretože spotrebné dane predstavujú stabilný zdroj príjmov štátneho rozpočtu a zároveň majú merateľné účinky na národné hospodárstvo. Hoci tieto dane tvoria stálu zložku príjmov štátneho rozpočtu, ich relatívny príspevok zostáva v porovnaní s inými fiškálnymi nástrojmi mierny. Napriek tomu možno pozorovať substitučné efekty medzi rôznymi kategóriami alkoholických komodít, čo komplikuje účinnosť takýchto fiškálnych opatrení. Tieto dane navyše slúžia ako politický nástroj zameraný na zmiernenie nepriaznivých zdravotných následkov spojených s konzumáciou alkoholických nápojov. A preto zároveň zohrávajú kľúčovú úlohu pri riešení negatívnych externalít vyplývajúcich z nadmernej konzumácie alkoholu. Existujúci výskum dostatočne neskúma možné riešenia tohto problému, najmä pokiaľ ide o vplyv na kľúčové makroekonomické ukazovatele, ako je spotreba, produkcia a obchodná bilancia. Na príklade Slovenskej republiky a na základe poznatkov z celoštátnej úrovne článok modeluje závislé vzťahy medzi vybranými premennými. Dôležitým zistením je, že nie každé zvýšenie sadzieb spotrebných daní nevyhnutne vedie k vyšším príjmom štátneho rozpočtu.