Unravelling Fake News in Political and Media Contexts: Semiotic Approach to Misinformation - Iskanderova, Tatjana
Výskum falošných správ v politickom a mediálnom kontexte sa zintenzívnil kvôli ich vplyvu na politický diskurz, sociálnu súdržnosť a dôveru verejnosti. Šírenie dezinformácií na digitálnych platformách nielenže zavádzalo publikum, ale aj pretváralo vnímanie reality manipuláciou so znakmi a symbolmi s cieľom vytvoriť presvedčivé naratívy. V tejto štúdii boli na identifikáciu a analýzu manipulácie so znakmi v politických dezinformáciách použité semiotické modely. Tieto modely boli vybrané pre svoju schopnosť odhaliť povrchovú konštrukciu správ aj hlbšie ideologické rámce, ktoré ich podporujú. Pomocou kvalitatívnej obsahovej analýzy boli preskúmané konkrétne príklady zo súčasných médií, aby sa zistilo, ako boli kultúrne symboly, jazykové voľby a emocionálne spúšťače strategicky využívané na posilnenie politických naratívov a podkopanie dôvery v tradičné informačné zdroje. Výsledky ukázali, že falošné správy nefungovali ako izolované klamstvá, ale ako zámerné semiotické konštrukcie určené na skreslenie významu, normalizáciu konkrétnych názorov a zakrytie politických záujmov. Štúdia dospela k záveru, že semiotická analýza poskytla cenné nástroje na odhaľovanie skrytých ideológií v politických správach a zdôraznila dôležitosť podpory semiotickej gramotnosti s cieľom posilniť kritické mediálne povedomie a demokratický diskurz.