How Important is the Structure of the EU Economy to the VAT Collection? - Zídková, Hana
DPH je jedným z najdôležitejších zdrojov verejných príjmov v členských štátoch EÚ, preto je kľúčové určiť faktory výberu DPH. Doteraz len niekoľko výskumníkov analyzovalo vplyv jednotlivých hospodárskych sektorov na ukazovatele výberu DPH, konkrétne medzery v dodržiavaní predpisov a v oblasti politík. Autori preto použili modely autoregresného distribuovaného oneskorenia (ARDL) a korekcie chýb (EC) na štúdium vzťahu medzi jedenástimi hospodárskymi sektormi, medzerou v dodržiavaní predpisov v oblasti DPH a medzerou v oblasti politík v oblasti DPH, ktoré boli vybrané ako závislé premenné. Výskum sa zameral na dvadsaťpäť členských štátov EÚ a skúmané obdobie bolo od roku 2005 do roku 2020. Výsledky ukázali, že medzeru v dodržiavaní predpisov čoraz viac ovplyvňujú sektory stavebníctva a umenia a čoraz menej sektory poľnohospodárstva a výroby. Medzeru v oblasti politík čoraz viac ovplyvňovali sektory nehnuteľností, verejnej správy a finančných služieb. Tieto zistenia stanovili, ktorým hospodárskym sektorom by mali daňové správy v krajinách EÚ venovať „osobitnú pozornosť“ v boji proti daňovým únikom a ktoré sú najdôležitejšie pri prijímaní strategických rozhodnutí týkajúcich sa daňovej legislatívy.