Exchange Rate Pass-Through to CEE Inflation: SVAR Approach - Táborský, František
Skúmanie prenosu výmenného kurzu (ERPT) do cien v krajinách strednej a východnej Európy (CEE) so zameraním na Českú republiku, Poľsko, Maďarsko a Rumunsko. Na analýzu prenosu šokov výmenného kurzu do dovozných, výrobných a spotrebiteľských cien bol použitý model štrukturálnej vektorovej autoregresie (SVAR). Výsledky naznačujú značnú heterogenitu ERPT medzi krajinami a cenovými hladinami. Zatiaľ čo všetky krajiny vykazujú vyššiu mieru prenosu pri dovozných cenách, pri reakciách výrobných a spotrebiteľských cien sa objavujú rozdiely. Zistilo sa, že dynamiku ERPT ovplyvňuje dôveryhodnosť menovej politiky a otvorenosť obchodu. Zistenia zdôrazňujú dôležitosť pochopenia ERPT pre efektívnu menovú politiku v regióne. Výsledky zdôrazňujú potrebu, aby tvorcovia politík pri formulovaní stratégií menovej politiky zvážili komplexnú interakciu medzi fluktuáciami výmenného kurzu a domácimi cenami.