Bewertung von Sprachmodellen bei der Übersetzung metaphorischen Denkens in der Wirtschaftssprache - Kalaš, Filip, 1993-
Štúdia skúma preklad metaforických výrazov v ekonomickom diskurze pomocou modelov rozsiahlych jazykov (LLM), ako sú ChatGPT-5, Gemini a Perplexity. Na posúdenie metaforickej ekvivalencie a celkovej kvality prekladov boli použité kvalitatívne aj kvantitatívne hodnotenia. Výsledky odhalili významné rozdiely medzi modelmi a jazykovými pármi, pričom proprietárne systémy preukázali väčšiu plynulosť a obraznú presnosť.