Honesty and Self-Selection into Public Service in Slovakia - Kališ, Richard, 1991-
Skúmanie, či slovenský verejný sektor priťahuje jednotlivcov s odlišnými etickými štandardmi ako tých, ktorí sa snažia o súkromnú kariéru. Pomocou prieskumného experimentu zahŕňajúceho študentov ekonómie replikujeme úlohu hodu kockou pod pohárom na meranie nečestnosti a jej prepojenie s kariérnymi preferenciami. Zistilo sa, že študenti, ktorí uprednostňujú verejnú službu alebo politickú kariéru, sa s väčšou pravdepodobnosťou zapájajú do nečestného správania, a to aj po kontrole očakávaného platu, akademického výkonu, pohlavia a charitatívneho daru. Avšak tí, ktorí darujú viac zo svojich zárobkov na charitu, s menšou pravdepodobnosťou podvádzajú.