Zmeny v účtovnej a súvisiacej legislatíve v roku 2025 a zmeny účinné od 1. januára 2026 - Cvečková, Mária
V roku 2025 sa v zákone o účtovníctve prijali viaceré zmeny, ktoré súviseli najmä s aplikáciou legislatívy Európskej únie, so zmenami v daňovej legislatíve a tiež ako prirodzený posun pri vnímaní ekonomických súvislostí premietnutých do účtovníctva. Zákon o účtovníctve bol novelizovaný dvakrát, zákonom č. 187/2025 Z. z. s účinnosťou od 10. 7. 2025 a na konci roka zákonom č. 385/2025 Z. z. s účinnosťou od 1. 1. 2026. V oboch prípadoch išlo o nepriame novelizácie prostredníctvom noviel iných zákonov. Zmeny nastali aj v Postupoch účtovania pre podnikateľov a v ďalších oblastiach, ktorým sa článok venuje.