Dopady dekarbonizace na český průmysl - Stárek, Marián
Európska komisia v roku 2025 navrhla znížiť emisie skleníkových plynov v EU o 90% do roku 2040 oproti roku 1990. Tento cieľ sa významne týka hlavne energeticky náročného priemyslu, pre ktorý to znamená preskočenie niekoľkých investičných cyklov. K dosiahnutiu takto ambiciózneho cieľa nemožno dospieť iba elektrifikáciou výrobných procesov, nutnými nástrojmi sú nasadenie technológie CCS a spotreba RFNBO vodíka. To však kladie významné požiadavky na rozvoj obnoviteľných zdrojov a sieťovej infraštruktúry. Bariér, ktoré bránia takto vysokej miere dekarbonizácie, je pritom veľa, od nedostatočnej technickej pripravenosti technológií cez extrémne vysokú cenu RFNBO až po obmedzenú či neexistujúcu sieťovú infraštruktúru. Celý proces transformácie by sa mal pritom odohrať v časovom horizonte štrnásť rokov. Štúdia EGU navrhuje súbor odporúčaní, ktoré podporia zachovanie konkurencieschopnosti českého priemyslu.