Etimologičeskoje gnezdo kak otraženije dinamiki praslavianskogo korneslova - Markova, Elena Michajlovna, 1960-
Článok rozoberá význam spoločnej slovnej zásoby slovanských jazykov z hľadiska ich integrovaného vývoja. Etymologické rodiny ako skupina slov odvodených zo spoločného praslovanského etymónu zohrávajú v tomto procese dôležitú úlohu. Pomocou ruštiny, češtiny, slovenčiny a ďalších slovanských jazykov si tento článok kladie za cieľ demonštrovať lingvisticko-kognitívnu a semasiologickú hodnotu etymologických rodín ako jednotiek spoločného lexikálneho fondu slovanských jazykov. Štúdia využíva porovnávacie-kontrastívne, historicko-etymologické, dvojjazyčné porovnávacie a slovotvorné metódy. Autor dospeje k záveru, že zoskupovanie slovnej zásoby slovanských jazykov do etymologických rodín má veľký význam pre štúdium sémantickej filiácie a slovotvorného vývoja praslovanského lexikálneho fondu.