Chasing Discounts, Facing Regret: How FoMO Shapes Consumers' Online Shopping Behavior? - Koç, Fatih
Štúdia skúma vplyv cenového povedomia a sklonu k zľavám na impulzívne nákupné správanie a strach z premeškania možnosti (FoMO - Fear of Missing Out) v kontexte online nakupovania oblečenia, so zameraním na ľútosť po nákupe. Údaje boli zhromaždené od 230 účastníkov prostredníctvom online prieskumu a analyzované pomocou modelovania štrukturálnych rovníc (SEM). Zistenia ukazujú, že cenové povedomie má negatívny vplyv na FoMO aj impulzívne nákupné správanie, čo naznačuje, že spotrebitelia s vyššou citlivosťou na cenu majú tendenciu robiť uváženejšie nákupné rozhodnutia. Na druhej strane, sklon k zľavám má pozitívny vplyv na FoMO, čo následne spúšťa impulzívne nákupné správanie a zvyšuje pravdepodobnosť ľútosti po nákupe. Štúdia tiež dokazuje, že FoMO zohráva významnú sprostredkovateľskú úlohu medzi sklonom k ​​zľavám a impulzívnym nákupom, pričom zdôrazňuje jeho vplyv na správanie spotrebiteľov v prostredí online nakupovania. Zistenia poskytujú teoretické, manažérske a praktické poznatky pre zainteresované strany.