The Use of Intelligent Technologies in Human Resource Management and Their Relationship With HRM Functions - Hunková, Lukrécia
Digitalizácia a rozvoj inteligentných technológií čoraz viac ovplyvňujú riadenie ľudských zdrojov, no empirické dôkazy o tom, ako konkrétne technológie súvisia s jednotlivými funkciami riadenia ľudských zdrojov, zostávajú obmedzené, najmä v strednej a východnej Európe. Cieľom štúdie bolo preskúmať vzťahy medzi používaním vybraných inteligentných technológií (umelá inteligencia, veľké dáta, internet vecí a virtuálna realita) a úrovňou funkcií riadenia ľudských zdrojov v organizáciách. Údaje boli zozbierané prostredníctvom dotazníkového prieskumu medzi 150 HR manažérmi zo stredných a veľkých podnikov pôsobiacich na Slovensku s použitím päťbodovej Likertovej škály. Vzťahy boli analyzované pomocou Spearmanovho korelačného koeficientu s Benjaminiho-Hochbergovou (FDR) korekciou; štatistické analýzy boli vykonané v programe SPSS a vizualizované pomocou korelačných tepelných máp v jazyku R. Výsledky odhalili štatisticky významné pozitívne vzťahy medzi všetkými skúmanými technológiami a funkciami riadenia ľudských zdrojov, pričom najsilnejšie asociácie boli pre veľké dáta a slabšie, ale konzistentné vzťahy pre virtuálnu realitu. Štúdia prispieva identifikáciou technologických oblastí, ktoré sú najviac prepojené s funkciami riadenia ľudských zdrojov v slovenských podnikoch, pričom jej obmedzenia zahŕňajú prierezový dizajn, národné zameranie a neschopnosť odvodiť kauzalitu.