Harmonisation of the Legal Framework and the Ethical Principles in the Field Artificial Intelligence - Nováčková, Daniela
Jednou z priorít Európskej únie je aj technologická transformácia a budovanie jednotného digitálneho trhu. Digitálne technológie, medzi ktoré patrí aj umelá inteligencia významným spôsobom podporujú dosahovanie cieľov Európskej zelenej dohody. Vo vedeckej štúdii metódou systémovej analýzy sa objasňuje súčasná harmonizácia právneho rámca Európskej únie týkajúceho sa umelej inteligencie s poukázaním na využívanie umelej inteligencie v oblasti ľudských zdrojov a ochrany práv občanov. Prínosom štúdie je poukázať na implementáciu umelej inteligencie v oblasti ľudských zdrojov a na etické princípy, aby sa systémy umelej inteligencie vyvíjali, zavádzali a používali dôveryhodným spôsobom.