Metodologické aspekty stanovenia poistného krytia v systéme poistných produktov motorových vozidiel - Pavlíková, Ľudmila
Analýza poistných produktov komerčných poisťovní v oblasti poistenia motorových vozidiel na Slovensku. Analýza ponuky vybraných poisťovní poskytujúcich povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel (PZP) a následne poskytnutie odporúčaní pre rôzne skupiny poistníkov. Komparatívna analýzu poistného krytia a výšky poistného v závislosti od faktorov ako vek poistníka, typ a vek vozidla, miesto evidencie či bezškodový priebeh. Súčasťou analýzy sú konkrétne kalkulácie poistného vo viacerých modelových situáciách, pričom sa zohľadňujú aj doplnkové služby a spoluúčasť. Retrospektívny pohľad na vývoj cien poistného od roku 2020 a porovnanie poistných podmienok so zahraničnými trhmi. Na základe vykonanej analýzy sú formulované odporúčania pre vybrané skupiny vodičov s cieľom efektívneho výberu poistného produktu podľa individuálnych potrieb a finančných možností. Výsledky práce poukazujú na významné rozdiely v ponuke jednotlivých poisťovní a zdôrazňujú potrebu informovaného rozhodovania sa pri výbere poistenia motorového vozidla.