Attitudes to the Green Transition and Willingness to Pay in Emerging Markets: Concerned but Not Paying - García Guzmán, Pablo
Hoci sú jednotlivci na rozvíjajúcich sa trhoch znepokojení klimatickými zmenami, takéto obavy sa nemusia nevyhnutne premietnuť do ochoty platiť za environmentálne politiky. Pomocou rozsiahlych údajov z 37 ekonomík, prevažne z rozvíjajúcich sa trhov v Európe, na Kaukaze, v Strednej Ázii a v častiach severnej Afriky a Blízkeho východu, autori empiricky skúmajú korelácie s ochotou platiť za environmentálne politiky. Ukazujú, že okrem schopnosti platiť sú ľudia, ktorí očakávajú, že sa im v budúcnosti bude dariť lepšie, ktorí sú trpezlivejší a dôverujú vláde, s väčšou pravdepodobnosťou ochotní platiť za politiky, ktoré zmierňujú klimatické zmeny. Výsledky naznačujú, že opatrenia, ktoré zvyšujú príjmy ľudí, budujú dôveru vo vládu, znižujú korupciu a zvyšujú transparentnosť a efektívnosť vládnych výdavkov, by mohli pomôcť zvýšiť podporu pre zelené politiky. Politiky môžu tiež získať väčšiu podporu, ak budú mať formu dotácií, kde sú náklady z hľadiska vyšších daní menej výrazné.