Svetový deň vody: na Slovensku samozrejmosť, vo svete luxus - Koreňová, Ľubica
Svetový deň vody, ktorý si každoročne pripomíname 22. marca, je kľúčovým medzinárodným dňom a pripomína nám zásadnú úlohu vody v živote ľudí, v prírode, aj hospodárstve. Na Slovensku máme našťastie dostatok vodných zdrojov a viac než 90 % obyvateľov pije vodu z verejných vodovodov. Ich kvalita je dlhodobo stabilná a vo väčšine prípadov spĺňa všetky hygienické požiadavky. Za zásobovaním vodou však zaostáva budovanie verejných kanalizácií - na kanalizáciu je napojených približne 72 % obyvateľov. V globálnom meradle je situácia ešte vážnejšia: až dve miliardy ľudí na svete stále nemajú bezpečný prístup k zdravotne nezávadnej pitnej vode.